Wednesday, October 14, 2009

Uke 42 - Vilkår for endring 2

Øvingsoppgave 1: Definisjon av begrepet "digital kompetanse" ifølge Søby, Erstad, Krumsvik og Baltzersen.

Jeg mener at ovennevnte forfattere mener egentlig digital kompetanse på samme ting, men på ulike måter. Erstad definerer digital kompetanse som "ferdigheter, kunnskaper og holdninger ved bruk av digitale medier for mestring i det lærende samfunnet", og han deler samme syn som Krumsvik. Det eneste er at Krumsvik har flere nyanser der han har delt inn DK (digital kompetanse) i fire grunnkompetanser; Basale IKT-ferdigheter, Pedagogisk-didaktisk IKT-skjønn, Læringsstragier/metakognisjon & Digital danning.

Mens Baltzersen deler også noen synspunkter som Krumsvik når det gjelder basale IKT-ferdigheter og til Erstad om grunnleggende ferdigheter. Men samtidig har også Søby samme synspunkter fra de andre, men på ulike måter. Han definerer DK som er "ferdigheter, kunnskaper, kreativitet og holdninger som alle trenger for å kunne bruke digitale medier for læring og mestring i kunnskapssamfunnet".

Derfor mener jeg at alle disse forfattere har definert DK på ulike måter, men de danner fortsatt hovedgrunnlaget at DK relaterer seg å kunne opparbeide ferdigheter og kompetanse slik at barn og unge vet hvordan de får kjennskap til bl. annet etiske retningslinjer ved bruk av IKT, nettvett, bruk av kilder på en hensiktsmessig måte slik at de er i stand til å kunne håndtere IKT på en forsvarlig og kritisk måte både i skolearbeidet og senere i arbeidslivet. Derfor visjonen om "digital kompetanse for alle" er et hovedfokus på de fleste både de forfattere ovenfor og utdanningsmyndighetene slik at det blir lettere å integrere IKT som en del av skolearbeidet og senere i arbeidslivet. Definisjonen til Søby gjenspeiler kanskjer mer på kunnskaper og kreativitet for læring og mestring som også bygger på den nye læreplanen.

No comments:

Post a Comment